Brambureala in licee cu ordin de la Minister

miercuri, 04 martie 2009, 22:19
7 MIN
 Brambureala in licee cu ordin de la Minister

O noua conducere la Ministerul Educatiei, noi nemultumiri si acuzatii de dezordine in sistem. Motivul il constituie intentia de descongestionare a orarelor elevilor. Cu toate ca reducerea numarulului de ore era necesara, felul in care aceasta are loc stirneste nemultumiri in scoli. Se taie din orele de sport, limbi straine si din practica elevilor, fapt considerat daunator pentru sanatatea si pregatirea elevilor, dar si pentru normele dascalilor. Profesorii spun ca masura, luata in mare graba, bulverseaza procesul de vacantare a posturilor care va trebui luat de la capat. De asemenea, inca nu se stie ce se va intimpla cu scolile de arte si meserii, intrate in lichidare. Singura veste buna au primit-o scolile normale, unde specializarea invatatori-educatori a fost reinfiintata.

Nu mai mult de 30 de ore pe saptamina pentru elevii de liceu. Aceasta este ideea in jurul careia a gravitat conceperea noilor planuri cadru, care vor intra in vigoare chiar de anul scolar viitor.

Pina acum, numarul de ore pe saptamina la liceu ajungea la clasa a XI-a de la profilul teoretic – real la 32 de ore, la profil tehnologic – 34 de ore, la care se adaugau 4 saptamini de practica pe an, in timp ce elevii de pe filiera vocationala  aveau saptaminal intre 31 si 34 de ore.

Expertii din Minister au taiat din ore atit la profilul teoretic, cit si la cel vocational sau tehnologic. Exceptii de la regula de maximum 30 de ore pe saptamina sint la citeva dintre specializarile vocationale, cum ar fi coregrafia sau profilul sportiv, unde accentul cade pe o pregatire intensa de specialitate. Acesti liceeni vor avea in continuare chiar si pina la 34 de ore pe saptamina.

"Numai la noi in scoala pica 20 de ore de sport"

Orele de sport ale liceenilor au fost reduse la jumatate. Si asa putine – daca este sa tinem cont de recomandarile europene conform carora in fiecare saptamina elevii de liceu ar trebui sa faca cel putin 3 ore de educatie fizica – potrivit noilor planuri cadru, liceenii nu vor mai avea decit o singura ora de sport pe saptamina.

"Aceasta decizie este dezamagitoare. Miscarea pastreaza sanatatea, in plus elevii invata sa respecte regulile jocului si sa lucreze ca o echipa. Faptul ca unii elevi vor putea sa isi urmareasca aptitudinile in formatii sportive, intr- o serie de ore la decizia scolii nu reprezinta decit o incorsetare", este de parere sefa Inspectoratului Scolar Judetean, Camelia Gavrila.

Portita pe care o lasa ordinul de ministru in care sint facute publice noile planuri cadru este aceea ca in cadrul curriculumului la decizia scolii pot fi alocate inca doua ore pe saptamina, in functie de resursele umane si materiale ale unitatii de invatamint pentru constituirea si pregatirea formatiilor sportive si/sau artistice.

"Aceste ore intra in norma didactica a profesorului si se inregistreaza in condica. Numarul formatiilor sportive si/sau artistice ale scolii precum si criteriile de constituire a acestora se aproba de catre Consiliul de Administratie al unitatii de invatamint, la propunerea catedrelor de specialitate", se arata in articolul 11 al ordinului 3308 din 2 martie 2009. "Trei cercuri a cite doua ore acopera eficient deficitul de ore de sport pe care le lasa prevederile planului cadru la noi in scoala", a gasit solutia directorul Colegiului "Emil Racovita", Seryl Talpalaru.

Cu toate acestea, profesorii de educatie fizica sint constienti ca vor aparea mari probleme la incadrare, iar multi dintre colegii lor vor fi nevoiti sa predea la 3-4 unitati de invatamint. "Numai la noi in liceu pica 20 de ore de sport. Am facut chiar astazi (nr. ieri) un calcul si am constatat ca sintem exact la limita. Avem 52 de ore de sport, si sintem trei profesori. Colegilor mei le ramine norma intreaga de 18 ore, iar eu am norma de 16 ore, potrivit vechimii. Din pacate, unii colegi vor fi la mina directorilor, cu orele legate de decizia scolii. Apoi, in cadrul catedrelor vor fi adevarate lupte pentru cine sa ramina cu norma intreaga intr-o singura scoala. Dar, trebuie sa mergem inainte", a semnalat citeva dintre problemele care deriva din masura noua a ministerului Educatiei, Georgeta Moga, sefa catedrei de educatie fizica de la Liceul "Vasile Alecsandri".

"Si asa nu se face practica destul, cum sa reduca tocmai de la acest capitol?"

Expertii Ministerului Educatiei au mai redus si din orele celei de-a doua limbi straine, care se regasea in orarul elevilor de liceu cu cite doua ore pe saptamina. Acum, liceenii vor trebui sa isi insuseasca cunostintele in doar o singura ora pe saptamina.

De asemenea, a disparut una dintre cele doua ore de latina de la filologie, dar si una dintre cele patru saptamini de practica de la profilele tehnologice. "Si asa nu se face practica destul, cum sa reduca tocmai de la acest capitol? Apoi, in conditiile in care elevii au nevoie mare de una, doua limbi straine pentru a putea studia chiar in strainatate, ministerul reduce tocmai din orele de la aceste discipline, este de neinteles", a declarat liderul FS "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu.

In aceste conditii, se asteapta din partea Ministerului Educatiei si o regindire a programelor scolare la aceste discipline. "Probabil se vor modifica programele si se va mai reduce din continuturi pentru ca anumite discipline sa poata fi studiate intr-o singura ora", este de parere inspectorul general, Camelia Gavrila.

Scolile de arte si meserii, in aer

Problema scolilor de arte si meserii (SAM) ramine in continuare confuza. Dupa ce au fost avansate cifrele de scolarizare de la nivel national potrivit carora aceasta forma de invatamint intra in lichidare, nici planurile cadru nu contin date despre clasa a noua SAM, ceea ce confirma ideea ca incepind de anul scolar viitor clasele de SAM vor fi trecute la liceele tehnologice.

"Deocamdata nu avem nici o precizare oficiala de la minister cu privire la ceea ce se va intimpla cu scolile de arte si meserii", a declarat Claudia Tanase, inspector discipline tehnice in cadrul ISJ Iasi.

Odata cu disparitia SAM, dispare si primul nivel de calificare. "Pina acum exista o oarecare logica, exista nivelul intii de calificare, adica lucratorii, nivelul doi, pe care elevii il terminau odata cu anul de completare si apoi nivelul trei de calificare, tehnicienii, la finalul liceului. Acum vom avea direct tehnicieni, astfel incit intrebarea este cine vor mai fi lucratorii?", si-a pus problema retoric vicepresedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint (FSLI), Violeta Amariei.

Lichidarea scolilor de arte si meserii, precum si noile planuri cadru au blocat pentru moment si vacantarea posturilor, una dintre primele masuri legate de miscarea personalului didactic.

Potrivit calendarului, vacantarea trebuia realizata pina pe 6 martie. "Am oprit in acest moment procesul, iar la intilnirea cu directorii i-am rugat sa refaca vacantarea in functie de noile cerinte. Sfatul nostru a fost acela de a proteja titularii", a declarat inspectorul general Camelia Gavrila.

Intre timp, ieri, Ministerul Educatiei a publicat o modificare a calendarului miscarii personalului didactic, vacantarea putind fi facuta pina pe 17 martie. La o prima evaluare, inspectorul general Camelia Gavrila este de parere ca nu vor fi probleme la suplinitori, cit mai curind la catedrele pentru titulari.

"Viabilitatea va fi afectata pentru ca nu vor mai putea fi realizate norme intregi de 18 ore la o singura scoala. Cred ca vor fi afectate 10-15 % din posturile titularizabile, nu mai mult", a declarat sefa Inspectoratului Scolar General, Camelia Gavrila.

Reapar clasele de invatatori

De anul viitor, de cistigat vor avea, potrivit noilor planuri cadru, scolile normale, vazute pina acum in ipostaza de a-si pierde profilul cel mai rivnit. Din anul scolar viitor, se vor putea face din nou inscrieri pentru specializarea de invatatori-educatoare.

"Aceasta este o decizie extrem de inspirata si rationala care acopera o rana dureroasa a invatamintului normalist aflat in ipostaza de a nu se mai regasi. Prin simetrie cu alte specializari ale invatamintului vocational, era necesara cultivarea unei educatii didactice inca din liceu, la fel cum si inainte de a urma Facultatea de Teologie, elevii urmeaza Seminarul, sau cum inainte de a urma Conservatorul, elevii fac studii la Colegiul de Arta. Conteaza mult rolul orelor de pedagogie si metodica pe care elevii Scolii Normale le fac, insa consider ca este absolut necesara continuarea studiilor liceale cu cele ale facultatilor de profil", a mai declarat Camelia Gavrila.

Sindicalistii cred ca MEC urmareste de fapt o reducere de personal

Aparitia planurilor cadru, ca si a cifrelor de scolarizare pentru anul urmator a produs o ruptura in dialogul dintre minister si sindicate. "Nu am fost consultati deloc cu privire la aceste acte importante, ca parte a societatii civile. Am fost pusi in fata faptului implinit", a declarat Violeta Amariei, vicepresedintele FSLI.

De altfel, pentru moment au fost intrerupte negocierile la contractul colectiv de munca. "Asteptam o clarificare a pozitiilor pe care ne aflam. Consider ca aceste planuri cadru nu vizeaza altceva decit reducerea de oameni si de personal, ca masura a guvernului Boc", a completat Gheorghe Isvoranu, liderul FS "Spiru Haret". Noile planuri cadru au fost postate urma cu doua zile pe site-ul ministerului Educatiei, la sectiunea noutati.

Schimbarile anuntate de Andronescu

* maxim 30 de ore pe saptamina, cu exceptia specializarilor de la filiera vocationala, unde vor ramine pina la 34 de ore;

* o singura ora de sport pe saptamina, in loc de doua;

* o singura ora de limbi straine, in loc de doua ore, in trunchiul comun, cealalta ora fiind lasata la latitudinea scolii;

* elevii de la profilul de filologie (filiera teoretica) vor avea o singura ora de latina, in loc de doua pe saptamina;

* trei saptamini de practica de specialitate la filiera tehnologica in loc de patru.

Comentarii